Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

[Download] ~ Przeboje kuchni staropolskiej ~ by Jan Kocha艅czyk ~ eBook PDF Kindle ePub Free

Przeboje kuchni staropolskiej

馃摌 Read Now     馃摜 Download


eBook details

  • Title: Przeboje kuchni staropolskiej
  • Author : Jan Kocha艅czyk
  • Release Date : January 03, 2012
  • Genre: Regional & Ethnic,Books,Cookbooks, Food & Wine,
  • Pages : * pages
  • Size : 649 KB

Description

Kiedy wszed艂 na ekrany znakomity film Francisa Forda Coppoli Ojciec chrzestny, posypa艂y si臋 gromy na tw贸rc贸w. Zarzucano im szczeg贸lnie wyrafinowane okrucie艅stwo. Nie chodzi艂o bynajmniej o liczne sceny krwawych porachunk贸w mi臋dzy gangsterami. Mi艂o艣nik贸w zwierz膮t oburzy艂 przede wszystkim obraz odci臋tego, ko艅skiego 艂ba, w 艂贸偶ku jednego z bohater贸w. Nie pomaga艂y wyja艣nienia, 偶e g艂ow臋 czworonoga zakupiono w wytw贸rni konserw dla piesk贸w, a zwierz臋 potraktowano i u艣miercono prawdziwie „po ludzku”.

Nasi przodkowie byli chyba mniej wra偶liwi. Ko艅skie 艂by uchodzi艂y za szczeg贸lny przysmak, godny hetma艅skich ust. Jeszcze w po艂owie XIX wieku dostojny pan Roman Sagnuszko, aby uczci膰 czcigodnego pu艂kownika Marcelego Tarnowskiego, zaserwowa艂 mu g艂ow臋 藕rebi臋cia na p贸艂misku. „Wiadomo, 偶e w dawnych czasach u nas tylko przed hetmanem taki p贸艂misek stawiano” – przytacza s艂owa dawnego pami臋tnikarza El偶bieta Kawecka (W salonie i w kuchni).

Inni go艣cie musieli zadowoli膰 si臋 mniej atrakcyjnymi fragmentami pieczonego 藕rebaczka.

Dawne ksi膮偶ki kucharskie wywieraj膮 czasami takie wra偶enie, jak horror Teksaska masakra pi艂膮 mechaniczn膮. Jedno szcz臋艣cie, 偶e ludzkie sumienia nie zawsze by艂y u艣pione i zwierz臋ta cz臋stowano narkotykami... Ale przepis na p贸艂偶ywe kurcz臋ta mo偶e budzi膰 groz臋. Ptaki pojono w贸dk膮, potem skubano na 偶ywo, przypiekano nad ogniem i podawano na st贸艂. Kiedy smakosz k艂u艂 je widelcem, porywa艂y si臋 do lotu „z wielkim podziwieniem go艣ci”.

Szczeg贸ln膮 lito艣膰 budzi膰 mo偶e los bardzo popularnych w staropolskiej kuchni kap艂on贸w (kastrowanych kogut贸w) i pulard (kastrowanych kur). Kaleczono je, by szybko ros艂y i obrasta艂y t艂uszczem.

A potem... To ju偶 historia dla ludzi o wyj膮tkowo mocnych nerwach.

Krystyna Bockenheim w ksi膮偶ce Przy polskim stole przytacza dawne przepisy na utuczenie kap艂ona w kilka godzin:

„Wzi膮膰 mas艂a twardego i w kulki go rozrobi膰. Tymi kulkami nakarmi膰 kap艂ona i p贸ty go goni膰, p贸ki zmordowany nie ustanie. Po ma艂ej chwili to偶 samo raz drugi i trzeci uczyni膰. Mas艂o w nim przez agitacj膮 rozgrzane i roztopione po ca艂ym si臋 rozejdzie. Zabi膰 go potem i w zimn膮 wod臋 w艂o偶y膰; b臋dzie t艂usty jak utuczony”.

Inna receptura:

„We藕mi kap艂ona 偶ywego, nalej mu lejkiem w gard艂o octu winnego, a zawi膮偶 i zawie艣 przez godzin pi臋膰. Oskub pi臋knie, och臋do偶, upiecz zwyczajnie albo nagotuj jako chcesz”.

Brr!


Download Ebook "Przeboje kuchni staropolskiej" PDF ePub Kindle


Post a Comment for "[Download] ~ Przeboje kuchni staropolskiej ~ by Jan Kocha艅czyk ~ eBook PDF Kindle ePub Free"